Veelgestelde vragen

Loop jij met het idee om je kindje te gaan dragen in een draagzak, maar zijn er nog wat dingetjes die je graag zou willen weten? Wij hebben speciaal voor jou de 10 meest voorkomende vragen verzameld en deze zo duidelijk mogelijk proberen te beantwoorden.

1. Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby dragen?

In principe kun jij je baby al direct vanaf de geboorte veilig en comfortabel bij je dragen in een draagzak. Wel is het belangrijk dat jij ook jezelf lichamelijk goed voelt, het dragen net na de bevalling kan namelijk lichamelijk nogal zwaar zijn. Er zijn verschillende draagzakken die geschikt zijn vanaf de geboorte. De meeste populaire is de Tula Free to Grow. Deze draagzak groeit gewoon met je baby mee en kun je al vanaf maat 56 gebruiken.

2. Hoelang mag ik mijn baby in de draagzak dragen?

Het fijne aan een draagzak, is dat jij helemaal zelf kunt en mag bepalen hoelang jij jouw kleintje wilt dragen. Wel is het belangrijk dat je kiest voor een ergonomische draagzak, want alleen dan kun je helemaal zelf bepalen hoe lang jij je kindje bij je wilt dragen. 

3. Tot welke leeftijd kan ik mijn kindje dragen?

Net als dat je helemaal vrij bent in de keuze hoelang jij je kindje mag dragen in een ergonomische draagzak, geldt dit ook voor de leeftijd. Wanneer jij je kindje regelmatig draagt, dan zul je dit ook merken aan de ontwikkeling van je spieren. Je kindje wordt immers steeds iets zwaarder, waardoor je spieren meer krachtig en uithoudingsvermogen nodig hebben. Dat betekend dat het, wanneer jij je kindje regelmatig niet perse betekend dat het ook een stuk zwaarder wordt, je ontwikkeld namelijk ook steeds meer spierkracht. Wel is het belangrijk goed te kijken en luisteren naar de behoefte van je kindje en ook naar die van jezelf.

4. Kies ik voor een draagzak of draagdoek?

De keuze voor een draagdoek of draagzak voor je baby is volledig afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Wanneer je kiest voor een draagdoek, houd er dan rekening mee dat je te maken krijgt met het knopen van deze doek. Toch zijn er ook heel veel ouders die het fijn vinden om een draagdoek te gebruiken. Het is belangrijk voor de tijd goed te kijken wat bij je past, wat verschillende varianten draagzakken of doeken te testen en dan je keuze te maken.

5. Mag mijn baby slapen in een draagzak?

Ga je een eind wandelen, dan is de kans vrij groot dat je baby tussentijds in slaap valt. Is dit een probleem, nee natuurlijk niet! Juist wanneer je kindje veilig en geborgen in de draagzak zit, zullen ze sneller gaan slapen. Dit doet ze denken aan de veilige tijd bij mama in de buik. Een draagzak kan de oplossing zijn wanneer jouw kleintje moeilijk slaapt. Ga dan rustig een eindje wandelen met je kindje in de draagzak. 

6. Wordt mijn baby verwend van een draagzak?

Baby’s kun je in principe niet verwennen, dus draag ze veilig zo lang je wilt lekker gezellig bij je. voor je het weet zijn ze oud genoeg om zelf te kunnen lopen en willen ze niet meer in de draagzak.

7. Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een draagzak

Wanneer je een draagzak gaat uitzoeken, dan zijn er een aantal zaken van belang. Het allerbelangrijkste, dat is natuurlijk op de draagzak lekker zit. Je zult er immers de nodige uren mee gaan lopen. Het kan heel goed zijn dat iemand jouw een draagzak adviseert die bij jou helemaal niet fijn zit. Het is dus ontzettend persoonlijk. Het handigst is een draagzak te passen, toch is de wereld van online shoppen ook gemakkelijk. Je kunt prima online een draagzak kopen, let dan wel even op de volgende zaken;

  • Is de draagzak ergonomisch? De draagzakken van de meest populaire merken zoals Tula, ErgoBaby en Artipoppe zijn dit wel!
  • Is de draagzak geschikt voor de maat van je baby? De Tula Free to Grow kun je dragen vanaf maat 56.
  • Draag je alleen of je partner ook? Ga in dat geval voor een model die voor beide geschikt is.
  • Wil jij je kindje langere tijd dragen, kies dan voor een draagzak die met je kindje meegroeit. De Free to grow of Omni 360 draagzak is hiervoor perfect geschikt.

8. Kan ik mijn baby voeden in de draagzak?

Het fijne aan een draagzak, is dat je ze ook prima kunt voeden. Wel is het belangrijk even rekening te houden met de juiste houding van je baby. Het is dus handig goed te oefenen wanneer je kiest voor borstvoeding. Kies ervoor dit eerst thuis te proberen voordat je het in drukke, openbare ruimtes gaat doen. Dit kan zorgen voor afleiding voor je baby.

9. Is een draagzak het geld waard?

Om heel eerlijk te zijn, absoluut voor de volle 100% JA! We zien vaak dat er toch een bepaalde drempel is bij de aanschaf van een draagzak. De reden is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar toch zien we dat er ook flink geld wordt uitgegeven aan de aanschaf van een kinderwagen. Om heel eerlijk te zijn, ben jij met een goede draagzak toch een stuk mobieler dan met een kinderwagen. Je hebt je beide handen vrij en hoeft niet na te denken om hem op te bergen of mee te nemen. De keuze voor een draagzak of kinderwagen is natuurlijk voor iedereen volledig persoonlijk, maar om eerlijk te zijn; Hoe fijn is het om je kindje heerlijk fijn, warm en comfortabel bij je te dragen en ook nog eens je beide handen vrij te hebben?

10. Is een draagzak goed voor de ontwikkeling van mijn baby?

Een draagzak is perfect voor de ontwikkeling van je baby. Dragen zorgt er namelijk voor dat de hersenontwikkeling extra wordt gestimuleerd en ook het evenwichtsorgaan zal zich extra ontwikkelen. Daarnaast worden ook de nekspieren extra ontwikkeld en zullen een stuk sterker zijn. Als allerlaatst zorgt een draagzak ook voor een goede hand- oog coördinatie en ook een soepel lichaam. Kortom, het dragen van je baby in een draagzak heeft dus louter voordelen.

We hopen je vragen op deze manier toch zo goed mogelijk te hebben beantwoord. Heb jij aanvullende vragen, stuur ons dan gerust een mail op info@draagzakvoorjebaby.nl of ga naar een winkel die gespecialiseerd is in draagzakken en laat je goed adviseren. Een draagzak kan namelijk ontzettend fijn zijn, maar dan heb je wel de juiste nodig!