Rugdrager

Wil je graag veilig op pad met je kindje? Je zou dan kunnen denken aan een rugdrager. Zeker als het mooi weer is dan wil je graag naar buiten, fijn een lange wandeling maken en genieten van de natuur. Maar helaas kan je kindje nog niet meewandelen of niet zo ver lopen, dan is een rugdrager de beste oplossing!

 

Wat is een rugdrager precies?

Sommige mensen weten wel wat een rugdrager is, maar het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend wat het is en daarom leggen we het graag aan je uit. Het is namelijk een draagzak voor op je rug met een speciaal frame en ook een ingebouwd stoeltje voor je kind. Je kind moet dan wel zelfstandig kunnen zitten (dit noemen ze ook wel een framedrager). Je kunt een rugdrager gebruiken tot je kindje maximaal 18 kg weegt, vaak is dat tot een leeftijd van drie tot vier jaar.

Europese norm rugdrager

Als je met je kindje op pad gaat wil je zeker weten dat jij een rugdrager veilig en verantwoordelijk kunt gebruiken! Daarom beschikt een rugdrager over een Europese norm, de NEN-EN 13209-1.

Hoe gebruik je een rugdrager?

Het zal vanzelf eens de eerste keer zijn dat jij een rugdrager wil gebruiken, maar hoe werkt het dan? Om te beginnen moet je er pas gebruik van maken wanneer dat je kindje goed zelfstandig (dus echt zelf) kan zitten. Meestal zijn kinderen dan rond de zes tot negen maanden oud. Als je kindje zo oud is, dan kun jij een rugdrager aanschaffen, maar let er dan wel goed op hoe dat je hem aan en af moet doen en hoe je hem moet openen en sluiten. Het advies is om dat eerst te oefenen zonder dat je kindje erin zit, als je eenmaal weet hoe het werkt en je hebt plannen om samen op stap te gaan, oefen dan met het kindje erin. Het is voor beide van belang om even de tijd te nemen om eraan te kunnen wennen. Je kunt ook gewoon een klein stukje in huis lopen of in de buurt, zodat jij beide weet hoe het werkt en hoe het zit. Als het dan goed gaat dan kun je langere wandelingen maken en dan genieten jij en je kindje nog meer van het samen zijn.

Veilig gebruik van een rugdrager

Als je een rugdrager gebruikt zijn er een aantal aspecten waar je goed op moet letten. Daarom hebben we voor jou een paar tips op een rijtje gezet zodat jij aan de veiligheid kunt denken van jou en je kindje:

  • Het is bij het gebruik van de rugdrager van belang dat jij je kindje altijd goed vastzet met de schouderriempjes. Hierdoor zorg jij er namelijk voor dat je kindje er niet uit kan vallen of kan gaan staan.
  • Het is van belang dat je iedere keer de sluiting goed controleert en kijkt of dat hij echt goed dicht is geklikt.
  • Let er goed op dat je kindje genoeg steun krijgt in de rug, hij mag namelijk niet ver opzij hangen.
  • Je kindje moet genoeg ruimte hebben bij de rugdrager om zijn of haar armen en benen kwijt te kunnen.
  • Je hebt een eigen evenwichtspunt, maar denk er wel aan dat het gaat veranderen als jij een rugdrager draagt. Je moet daarom extra voorzichtig zijn als je voorover gaat buigen, of wanneer je gaat leunen of bukken.
  • Als je langere tijd op pad gaat en samen gaat wandelen, dan is het van belang dat jij de temperatuur van je kindje goed in de gaten blijft houden. Heeft hij het te koud of te warm? Je kunt het controleren door in zijn of haar nekje te voelen. Als het zonnig is kan het al snel te warm zijn, maar als het wat kouder is dan kan je kindje het al snel fris krijgen en dan kun je hem wat warmers aantrekken (want je kindje zit namelijk stil).
  • Als je ergens even gaat pauzeren, haal dan je kindje even uit de drager, want ook voor je kindje is het erg vermoeiend in de rugdrager.
  • Je moet overal goed opletten of dat je er goed door kunt, jouw kindje zit namelijk een stuk hoger dan jij en daar moet je dus wel rekening mee houden (je wil namelijk niet dat je kindje zijn of haar hoofd gaat stoten).
  • Let er goed op dat de vingers van je kindje niet tussen het frame vastzitten, dit komt zelden voor, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!
rugdrager

Aandachtspunten bij het kopen van een rugdrager

Bij ons ben je aan het juiste adres om een goede rugdrager te kopen, maar weet jij waar je dan op moet letten? Om te beginnen moet jij er eentje kopen die voldoet aan de Europese norm. Met de bekende merken draagzakken; Manduca, Artipoppe, BabyBjorn, Boba, ByKay, Cybex, Ergobaby en Tula zit dit wel goed. Maar let er ook goed op dat de schouderriempjes goed zijn en let er goed op of dat jij deze eenvoudig kunt gebruiken en ook kunt verstellen, wel zo fijn! Het beste kun jij een drager kiezen met een heupband, dan wordt het gewicht nog beter verdeeld en dan zit je kind ook stabieler en steviger. Als je de tijd hebt dan kun jij verschillende modellen goed met elkaar vergelijken zodat jij alle voordelen op een rijtje kunt zetten per model.

BabyBaby