Hoe lang mag een baby in een draagzak?

Hoe lang mag een baby in een draagzak?

Het liefst heb jij je kleintje natuurlijk zoveel en lekker warm comfortabel dicht bij je. Je hebt de keuze gemaakt om je baby in een draagzak te gaan dragen. We kunnen ons voorstellen dat er daarom ook allerlei vragen door je hoofd schieten, waarvan je wilt weten hoe het exact werkt. Hoe lang mag jij je baby eigenlijk dragen? Is er een maximale tijd in de draagzak? Is het afhankelijk van welke draagzak ik kies? Dit zijn zomaar een aantal vragen waarvan we ons kunnen voorstellen dat jij hier een antwoord op wilt hebben. Het antwoord op de vraag Hoe lang mag een baby in een draagzak? En veel meer vertellen we je hieronder stap voor stap.

Wanneer je pas een draagzak hebt aangeschaft of op het punt staat dit te doen, dan heb jij jezelf ongetwijfeld die ene vraag gesteld. Hoelang mag een baby in een draagzak? Ook kan het zijn dat anderen je erop attenderen dat het wellicht niet goed zal zijn voor je kleintje hem of haar te lang in de draagzak te dragen. Naast dat jij je baby voor een schone luier of wat eten uit de draagzak haalt zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden tijdens het dragen van je baby in een draagzak.

Inhoud

Geborgenheid en comfort

Heb jij je kleintje net op de wereld gezet, dan is het natuurlijk allemaal even wennen. Je kleintje heeft immers toch zo’n 9 maanden warm en vertrouwd in de baarmoeder doorgebracht. Het is dus de eerste maanden van je baby ontzettend wennen aan deze vreemde omgeving. Ze moeten alles ontdekken, zoals; geluiden, kleuren, zwaartekracht, maar ook het ontdekken van hun eigen ledematen is een heel proces. In de volksmond wordt dit ook wel het welbekende ‘vierde trimester’ genoemd. Door het dragen van je baby in een draagzak, geef jij je baby een stuk geborgenheid alsnog ze nog in de baarmoeder zitten. Daarnaast zorgen ook het beperkt bewegen en ook de geur en hartslag voor een extra veilig en geborgen gevoel.

Vlak na de bevalling

Vooral in de beginperiode is het voor je kleintje van groot belang voor de ontwikkeling om veel lichaamscontact en aanwezigheid van de ouders te hebben. Het voordeel aan een draagzak, is dat je beide handen vrij hebt en je kleintje veilig en warm bij je is. Daarnaast is het ook voor de ontwikkeling van je baby’s lichaam ontzettend goed in een draagzak te zitten. Dit omdat ze op deze manier de nekspieren en ook evenwicht trainen. Dit komt omdat ze natuurlijk met je meebewegen. In principe is er geen maximum verbonden aan hoe lang jij je baby in een draagzak mag dragen. Wel is het van belang dat je baby in de goede houding wordt gedragen, de zogeheten M-Houding. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je keuze voor een draagzak kiest voor een ergonomische drager. Zo kun je kiezen uit verschillende merken, zoals; ByKay, Tula, Artipoppe en ErgoBaby.

draagzak voor je baby

Verschillende soorten draagzakken

Draagzakken voor je baby zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Wat belangrijk is, is dat je kiest voor een draagzak die ergonomisch is. Een ergonomische draagzak zorgt er namelijk voor dat je kleintje in de juiste houding wordt gedragen. Wat van belang is voor de ontwikkeling van je baby. Wanneer je kiest voor een ergonomische draagzak, dan kun jij je kleintje in principe zolang bij je dragen als je dat zelf wil. Er zijn allerlei verschillende soorten draagzakken. De meest bekende merken zijn toch wel; Artipoppe,Tula, Emeibaby, Ergobaby, Boba, Kokadi, Manduca en Hoppediz. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat jij fijn vindt, voor welke draagzak je kiest.

Pas goed op jezelf

Een andere factor die van belang is op hoelang jij je baby kunt dragen in een draagzak, dat is natuurlijk je eigen kracht. Wanneer je net bent bevallen, dan is het verstandig om het rustig op te bouwen. Door je kindje iedere dag iets langer te dragen, wennen zowel jij als je baby aan de draagzak. De spieren in je buik hebben het natuurlijk enorm zwaar gehad. Dit kan ervoor zorgen dat de belasting van enkele uren veel te zwaar kan zijn voor je lichaam. Door iedere dag rustig op te bouwen, train jij als het ware je spieren en kun jij je baby uiteindelijk uren veilig en comfortabel bij je dragen.

Beco draagzak

Welke draagzak past bij mij?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten draagzakken voor je baby. Ben jij net bevallen of zit jouw kleintje nog in de buik, dan kun jij je natuurlijk perfect oriënteren om te kijken welke draagzak nu bij je past. Naast een draagzak ben je natuurlijk met allerlei zaken bezig, die komen kijken bij het op laten groeien van een baby. Een veel gestelde vraag van ouders is daarom ook vaak; Kies ik voor een draagzak, zo ja; welke draagzak past dan eigenlijk het beste bij mij? Met onderstaande punten proberen we je uitgebreid uit te leggen waar je op moet letten. Wanneer je nog een lichte twijfel hebt over de aanschaf van een draagzak, dan zullen onderstaande voor- en nadelen je zeker een heel eind op weg helpen in je keuze.

Voordelen

  • Je creert door het dragen van je baby, hetzelfde gevoel voor je kleintje als dat hij of zij heeft gehad in de buik tijdens de zwangerschap.
  • Het contact van huid-op-huid is goed voor zowel jou als je baby en zorgt voor een stukje veiligheid.
  • Wanneer je kiest voor een draagzak, dan draagt dit bij aan het ontwikkelen van de spraak van je kind. Deze zal dan ook doorgaans eerder kunnen praten, doordat je kindje dicht bij je is, hoort hij alles wat je zegt en slaat dit dan ook sneller op.
  • Je hebt je beide handen vrij, je kunt dus eenvoudig onder het dragen allerlei andere dingetjes doen.
  • De juiste houding voor je kindje. De welbekende kikkerhouding zorgt voor de ontwikkeling van rug- en nekspieren.

Nadelen

  • De draagzak is niet altijd geschikt voor erg kleine (prematuur) baby’s.
  • Je kindje zal, hoe ouder ze worden niet meer gedragen willen worden.
Wie ben ik?
Joanna

Joanna

Wat ontzettend leuk dat je mijn blog leest Ik ben Joanna en ben 33 jaar. Ik ben zelf trotse moeder van een zoon en dochter van 6 & 8 en wil hier graag mijn ervaringen met jullie delen.