De voordelen van het gebruik van een draagzak vanaf de geboorte

Unknown-1

Het gebruik van een draagzak voor je baby direct vanaf de geboorte kan veel voordelen hebben voor zowel de baby als de ouder. Een draagzak zorgt voor een intieme band tussen ouder en baby en kan helpen om de ontwikkeling van de baby te stimuleren. Vooral wanneer je net bent bevallen, zal je baby het meest gebaat zijn bij een veilig en geborgen gevoel en hoe kan dat nu beter dan bij de moeder, veilig en warm in een draagzak. Omdat de voordelen van een draagzak voor je baby enorm zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Veilig en geborgen

We hebben hem al even genoemd, maar veiligheid en geborgenheid is voor een pasgeboren baby ontzettend belangrijk. Ze hebben natuurlijk 9 maanden lang veilig en warm bij de moeder in de buik gezeten en ineens moeten ze alles zelf doen. Ook voor de moeder is dit overigens vaak een prettig gevoel. Allereerst vanuit praktisch oogpunt. Je hebt namelijk beide handen vrij en kunt dus alles, mits je lichaam het aankan, weer doen. Let er wel op dat wanneer je veel loopt met je baby, je wel een goede BH draagt. Een sportbeha of speciale voedingsbeha geeft je borsten namelijk extra ondersteuning, waardoor je minder last hebt van de stuwing. Vooral in de eerste weken na de bevalling kan dit zorgen voor ongemakken.

Ontwikkelingen van de heupen

Een ander voordeel van het dragen van de baby in een draagzak is dat het de ontwikkeling van de heupen bevordert. De ergonomische houding van de baby in de draagzak zorgt ervoor dat de heupen zich goed kunnen ontwikkelen en dat er minder kans is op heupdysplasie. Ook voor de ouder heeft het gebruik van een draagzak voordelen. Het dragen van een baby in een draagzak kan bijvoorbeeld rugklachten voorkomen, omdat het gewicht van de baby gelijkmatig verdeeld wordt over het lichaam. Ook is het gemakkelijker om de handen vrij te hebben tijdens het dragen van de baby in een draagzak, bijvoorbeeld tijdens het doen van huishoudelijke taken of tijdens het winkelen.

Zorg voor de juiste draagzak

Draagzakken zijn er in allerlei verschillende soorten, vormen en maten. Wat net als bij een goede sportbeha anita belangrijk is, geldt ook voor het uitzoeken van een draagzak voor je baby. Wat vooral belangrijk is, is dat je kiest voor een draagzak die ergonomisch is. Een ergonomische draagzak is van groot belang omdat het zowel de ouder als de baby ten goede komt. Ten eerste zorgt het dragen van een ergonomische draagzak voor een goede lichaamshouding van de ouder, wat kan helpen bij het voorkomen van rugpijn en andere klachten. Ten tweede is het dragen van een ergonomische draagzak voor de baby comfortabeler en veiliger omdat het de natuurlijke positie van de baby ondersteunt. Een ergonomische draagzak verdeelt ook het gewicht van de baby gelijkmatig over het lichaam van de ouder, waardoor het dragen van de baby langer vol te houden is. Kortom, een ergonomische draagzak is een goede investering voor de gezondheid en het welzijn van zowel de ouder als de baby.

Wie ben ik?
Joanna

Joanna

Wat ontzettend leuk dat je mijn blog leest Ik ben Joanna en ben 33 jaar. Ik ben zelf trotse moeder van een zoon en dochter van 6 & 8 en wil hier graag mijn ervaringen met jullie delen.